uitzicht bontebok

ooievaarsnest

Bontebok

Bontebok is een dorp met 448 inwoners en ligt 6 km ten oosten van Heerenveen aan de compagnonsvaart

Bontebok ligt zo’n 5 kilometer ten oosten van Heerenveen. De Schoterlandse Compagnonsvaart was vroeger de belangrijkste toegangsroute naar het gebied. Het dorpsgezicht weerspiegelt nog de drukke tijden van weleer. De turfschippers moesten in het dorp vaak wachten voor ze weer verder konden. Dit zorgde voor een gezellige sfeer in de kern van het dorp. Deze sfeer hangt nog steeds in Bontebok.

Aan één van de vijf vroegere café’s dankt Bontebok zijn naam. De spreuk van dit café luidde: “Een bok is een bok, een bok ben ik geheten”. Daarmee wordt bedoeld dat menigeen een Bok is, maar het niet wil weten. In het boek “Imke Klaver; herinneringen van een Friese landarbeider” wordt op een duidelijke manier het vroegere leven in en rond Bontebok beschreven.

“Het Bontebokse Slokje” is een typerend streekproduct voor het dorp: een heerlijke likeur die zeker het proeven waard is. In augustus vindt het dorpsfeest Floralia plaats, wat u niet mag missen.

Rond het dorp kunt u genieten van het prachtige landschap en de natuur, te voet, op de fiets of anderszins. Er is onder andere een wandelroute van tien kilometer, die begint bij het dorpshuis “De Bokkesprong”. De route voert langs verschillende bezienswaardigheden. Een andere mooie route loopt via het (fiets)pad dat genoemd is naar Imke Klaver. Dit pad volgt de scheiding tussen het hoogveen- en het laagveengebied en houdt de herinnering aan de harde werker Imke Klaver in ere.

Overnachtingsmogelijkheden in het dorp zijn camping “Balstien” en Bed & Breakfast Bontebok.

Meer over Bontebok op www.frieslandwonderland.nl

 

 

www.dorp-bontebok.nl