fietsknooppunt

luchtfoto

Bontebok

Bontebok is een dorp met 448 inwoners en ligt 6 km ten oosten van Heerenveen aan de compagnonsvaart

Bontebok ligt tussen de dorpen Langezwaag, de Knipe en Nieuwehorne.

plattegrond

Het fietsknooppunt routenetwerk komt door Bontebok, en heeft knooppunt nummer 99.

Het landelijke LFroute van Haarlem naar Groningen loopt door Bontebok, de LF 20 route is 265 km lang.

De straten van Bontebok:

Bontebokseleane, de weg op het kruispunt in het centrum van het dorp in noordelijke richting tot aan de grens met de gemeente Opsterland, ongeveer 200 meter. Besluit naamgeving van 26 november 1979, voorheen had dit de naam Hogeveenseweg.

Eerste Compagnonsweg, de weg ter weerszijden van en langs de Schoterlandse Compagnonsvaart, richting Heerenveen tot aan de Ds Veenweg, ongeveer 200 meter, richting Jubbega tot de Sing-sang-brug, ongeveer 2 km. Besluit naamgeving van 15 september 1958.

Tweede Compagnonsweg, de weg ter weerszijden van en langs de Schoterlandse Compagnonsvaart, vanaf de Sing-sang-brug tot aan de dorpsgrens Oudehorne/Jubbega. Besluit naamgeving van 15 september 1958.

Ds Veenweg, de weg ter weerszijden van en langs de Schoterlandse Compagnonsvaart, vanaf de grens De Knipe tot aan het begin van de Eerste Compagnonsweg. Besluit naamgeving van 21 december 1959.

Hogeveenseweg, de weg van de kruising in het centrum van het dorp in zuidelijke richting tot het kruispunt Houtlaan/Bospad en Wa Nijenhuisweg. Besluit naamgeving van 15 september.

Bospad, loopt deels in Nieuwehorne en deels in Bontebok, eind van de Hogeveenseweg de weg naar links, oostelijk richting, de weg eindigd in een fietspad richting Nieuwehorne. Besluit naamgeving van 15 september 1958 en 28 oktober 1976.

Tweede wijksreed, Vanaf de Eerste Compagnonsweg richting Bospad. Besluit naamgeving 15 september 1958.

Imke Klaverpad, fiets/wandelpad vanaf de Hogeveenseweg westelijke richting naar de Knipe. Vernoemd naar de bekende veenarbeider Imke Klaver, afkomstig uit Bontebok. Besluit naamgeving 28 juni 1985.

Langewijksweg, Vanaf de Tweede Compagnonsweg richting Jonkerslân, tot aan de grens met de gemeente Opsterland ongeveer 200 meter.

De Grift, de straat tussen de Eerste Compagnonsweg en de Hogeveenseweg, de grift is een in de tijd van de vervening gebruikt woord voor een gegraven watergang/kanaal/vaart. Besluit naamgeving 8 februari 1984.

De Draai, de straat aan de Hogeveenseweg richting het westen, deze naam is genoemd naar een eenvoudig brugje over de wijken. Besluit naamgeving van 12 mei 1995.

De bruggen in Bontebok en hun namen:

Compagnonsbrug, ook wel de Spekpolledraai, de brug over de Compagnonsvaart tegen over de vierde wijk.is genoemd naar een draaibrug en het land wat er tegenover lag die de naam spekpolle droeg, is waarschijnlijk een vruchtbaar stuk grond van vettige structuur.

Sing-sang-brug, de brug tegen over de achtste wijk.

Meer over Bontebok op de volgende site: toeristenkaart.com


Grotere kaart weergeven

 

www.dorp-bontebok.nl